Onze missie

 

Nieuwe behandelmethoden voor psychiatrische en neurologische aandoeningen zijn nog steeds van levensbelang. Jonge brein onderzoekfonds Limburg steunt hoogwaardig medisch weten­schappelijk onderzoek dat wordt verricht in Maastricht UMC+. Er is voor gekozen om een beperkt aantal onderzoeksprojecten te ondersteunen: het inloophuis @ease voor jongeren, e-health ondersteuning bij psychische klachten, veerkracht bij traumatische stress en diepe hersenstimulatie bij kinderen met dystonie. Op deze manier krijgen de onderzoekers een financiële ondersteuning die er toe doet en waarmee ze daadwerkelijk iets kunnen.

 

 

Column door Paula Snijders

Beste lezers,

Als fondsenwerver voor Jonge brein onderzoekfonds Limburg werf ik fondsen voor medisch wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+ op het gebied van ernstige psychiatrische aandoeningen. Met giften van donateurs, bedrijven en stichtingen steunen we belangrijk medisch wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat echt verschil kan maken en ervoor zorgt dat mensen weer een toekomst kunnen opbouwen. 

 

Het is er wel, maar je ziet ’t niet…

Ruim 585.000 Nederlanders, waarvan 35.000 mensen in Limburg hebben te maken met ernstige psychiatrische aandoeningen. Bij deze aandoeningen kun je o.a. denken aan depressie, angst- en traumaklachten en psychosegevoeligheid. Akelige ziekten die ervoor kunnen zorgen dat mensen niet meer mee kunnen (of willen) doen met het gewone leven. Veel ernstige psychische aandoeningen ontstaan al op jonge leeftijd. Gewoon kind zijn, vrienden maken, een opleiding volgen en werk vinden, is dan niet meer vanzelfsprekend! Deze jonge mensen verdwijnen voor de maatschappij langzaam uit beeld en beginnen hun traject van chronisch psychisch ziek zijn. Een leven vol zorg, strijd, medicatie en opnames is helaas vaak het gevolg. Dit heeft een enorme persoonlijke en maatschappelijke impact! De oorzaak van psychiatrische klachten kan liggen in de genen, in traumatische gebeurtenissen of is soms simpelweg ‘domme pech’. Dat betekent dat het iedereen kan overkomen! Veel mensen zoeken pas laat hulp. Erover praten blijkt ontzettend lastig te zijn. De buitenwereld heeft zo snel een (negatief) oordeel klaar dat er een taboe rust op psychiatrische ziekten. Dat maakt het herstel nog lastiger! 

 

Weerbaarheid sleutel tot verbetering 

Het brein is zo complex dat behandeling en genezing van psychische aandoeningen een grote uitdaging blijft. Maar wel een uitdaging die de vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van Maastricht UMC+ met vastberadenheid aangenomen heeft. We zijn ervan overtuigd dat weerbaarheid de sleutel tot verbetering is. Door in het onderzoeksprogramma daar op in te spelen, kunnen we zeer belangrijke onderzoeksresultaten tegemoet zien. Daarbij richten we ons specifiek op jonge mensen van 12 tot circa 25 jaar. We zetten actief in op preventie en behandeling van psychiatrische aandoeningen via weerbaarheidsinterventies. Zodat jongeren het heft weer in eigen hand kunnen nemen en meedoen in de maatschappij. 

 

Waardevol werk

Psychische aandoeningen zijn duur om te behandelen, maar duurder om te negeren. Medisch wetenschappelijk onderzoek is nodig, waardevol en duur! Bij onze onderzoeksprojecten zijn verschillende teams van gedreven onderzoekers betrokken, de ontwikkeling van E-Health tools en webapplicaties is kostbaar en brein- of labonderzoek gebeurt met zeer specifieke apparatuur. Maar we weten waar we het voor doen! Onze droom is dat jongeren met psychiatrische aandoeningen ‘gewoon’ jong kunnen zijn, niet buitengesloten worden en een toekomst kunnen opbouwen. We hebben simpelweg uw steun nodig. Het gaat niet vanzelf… 

 

Paula Snijders

Senior Fondsenwerver

(p.snijders@hfl.nl)